Publicatie Livios – vloeren

Stefanie Coninx, interieurarchitect Limburg, stelt voor:
Vloer aanleggen: vijf ultieme tips!


Een kwaliteitsvolle vloer vertegenwoordigt al gauw 20 % van je interieurbudget. “Geef je 10.000 euro aan de renovatie van je woonkamer, reken dan op 3.000 euro als je parket wil”, zegt interieurarchitect Stefanie Coninx. Een reden te meer om goed na te denken over je vloeren. Met deze vijf tips haal je het meeste uit je interieur… en je centen!

Tip 1: Kijk naar je levensstijl

“De belangrijkste vraag: hoe leef je? Een gezin met kinderen heeft een onderhoudsvriendelijke vloer nodig, die tegen een stootje kan. Keramische tegels zijn dan de beste keuze. Bij natuursteen en hout moet je uitkijken met bepaalde producten”, vertelt Coninx. “Epoxy is dan weer niet krasbestendig. Hou per type rekening met die voor- en nadelen.”

Pas je levensstijl niet aan

“Dat lukt toch niet. Dan kies je beter voor een alternatief. Ik merk trouwens dat jongeren zich minder druk maken over vlekken.” Jij wel? Bind de strijd dan aan met onze Vlekkengids!

Maak vuil onzichtbaar

Maar de meest gehoorde klacht, blijft dat je het vuil te veel ziet. “Wil je dat vermijden? Kies dan een vloer met structuur en schakeringen. Dat geldt voor alle materialen, zelfs voor strakke vloeren in epoxy. Als daar een tikkeltje in zit, valt het vuil minder op.”

Tip 2: Ga voor een totaalconcept

“Kijk naar de rest van je woning. Als ik bij klanten ben, brengen we alle interieurelementen samen. Het is altijd beter om het geheel te bekijken.”

Vraag stalen aan

“De kleur van je muren kan je makkelijk aanpassen. Maar je keuken en andere meubels hou je nog jaren. Vraag daarom stalen aan om te kijken of je toekomstige vloer erbij past. Dat kan voor alle vloertypes. Al vragen sommige fabrikanten wel een kleine vergoeding.”

Tip 3: Hou rekening met de ruimte

“Je vloer heeft een grote impact op het ruimtegevoel. Plaats in kleine kamers bijvoorbeeld geen grote tegels van 80 bij 80 centimeter. Maar eerder kleintjes van 45 bij 45 centimeter. Zo krijg je meer voegen, waardoor de ruimte optisch groter lijkt.”

Accentueer de lengte

“Leg de vloer altijd in de lengterichting van de ruimte om de lengte te benadrukken. Dit geldt niet alleen voor parket of laminaat, maar ook voor rechthoekige tegels. Zeker in smalle kamers.”

Laat de ruimte hoger lijken

“Kies je voor een donkere vloer? Maak de ruimte dan optisch hoger met een licht plafond. In lage kamers laat je de gordijnen best doorlopen van boven tot onder. En kies je voor behang met verticale lijnen.”

Tip 4: Zoek alternatieven

Hout zorgt voor een warme sfeer. Daarom gebruikt Coninx graag parket. “Maar soms is het geen goed idee. En kies je beter een alternatief.”

Parkettegels

“In de buurt van een houthaard, bijvoorbeeld. Daar moet je altijd een stenen vloer leggen. Parkettegels misschien: zo combineer je het gebruiksgemak van keramiek met de warme uitstraling van hout. Wel opgelet: zorg dat de voegen dezelfde kleur hebben als de tegel. Anders zie je onmiddellijk dat het geen echt parket is.”

Cementtegels

“Ik gebruik de keramische versie vaak in de badkamer. Die wordt niet zo glad. Opletten in je living: leg niet overal drukke cementtegels met een patroon. Creëer rust met grotere effen oppervlakken.”

Ook hiervan bestaat een goedkopere keramische variant. “Maar bij een echte cementtegel zie je niet als er een stukje loskomt. Het materiaal is in de diepte gekleurd.”

Tip 5: Baken zones af

Interieurs worden hoe langer hoe opener. De vloer is daarom een handig hulpmiddel om zones af te bakenen.

Volg de lijnen

“Bijvoorbeeld parket in de zithoek, en tegels in de rest van de woonkamer. Volg wel de lijnen van je interieur. Leg de vloeren altijd in het verlengde van muren.”

Naadloze overgang

“Als je parket en tegels combineert, zorg dan voor een naadloze overgang. Zónder houten lat. Anders creëer je een kader en dat is echt niet mooi. Hou ook rekening met de dikte van de verschillende vloeren”, besluit Coninx. “Zodat het geheel in de hoogte gelijk ligt.”

Auteur: Tom Mondelaers

Artikel van de website Livios

vloer parket

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *